Menurut laman web teknologi Mashable, 25 Mac 2012, ada pelbagai andaian kenapa sepuluh lokasi ini tidak boleh dilihat di Google Maps.

Menurut Deanna Yick, gambar satelit, aerial di Google Earth dan Google Maps didapat dari berbagai sumber komersial dan publik. Namun, ada syarat di mana mereka harus mengikuti undang-undang di negara masing-masing tempat mereka beroperasi.
“Jadi ada beberapa tempat yang digelapkan, kemudian baru mereka berikan imej tersebut pada kami,” kata Deanna Yick.

Seperti yang terjadi ketika mula-mula google maps dilancarkan adalah gambar Gedung Putih dan Capitol Building di Washington, Amerika Syarikat.


Berikut adalah 10 lokasi yang disorokkan di Google Maps:

1. The Royal Palace of Amsterdam, Belanda

Ini adalah lokasi tempat tinggal kerajaan Belanda. Beberapa rumah anggota kerajaan Belanda lain, bernama Huis ten Bosch, juga dibuat digelapkan.


2. Buffalo Niagara International Airport
isuhangat google maps

Lokasi ini dibuat sukar untuk dilihat detailnya kerana sangat putih atau terang di Google Maps.


3. Tantauco National Park, Chile
isuhangat google maps

Taman nasional ini hanya boleh dilihat dengan bentuk penanda dari jauh di Google Maps.


4. Keowee Dam, South Carolina, Amerika Syarikat
isuhangat google maps

Takungan air buatan ini dibuat hidden oleh Google Maps. Berbentuk seakan pokok Krismas, tadahan ini menjadi pusat penjana elekrtrik untuk syarikat Duke Energy.


5. Sebuah tempat di Russia
isuhangat google maps

Belum diketahui pasti mengapa dan apa lokasi yang dibuat digelapkan oleh Google Maps. Tempat ini adalah laman ketenteraan Russia di wilayah padang rumput Siberia, Russia.


6. Bandar Minami Torishima, Jepun
isuhangat google maps

Ini merupakan bandar terletak di timur Jepun. Di Google Maps, lokasi ini dibuat disembunyikan dengan warna putih. Masa ini, lokasi itu dikatakan digunakan sebagai lokasi latihan pasukan khas angkatan laut Jepun.


7. The Michael Aaf Building, Utah, Amerika Syarikat
isuhangat google maps

Gedung Michael Aaf ini dibuat sorokkan dengan warna putih, kemungkinan besar untuk keselamatan. Disyaki lokasi ini merupakan tempat tentera melakukan ujian sistem senjata biologi dan kimia.


8. Cornell University Combined Heat and Power Plant, New York, Amerika Syarikat
isuhangat google maps

Lokasi yang digelapkan oleh Google Maps ini merupakan tempat berteknologi tinggi, juga menggunakan elektrik dari gas semulajadi sebagai cara mengurangkan pembebasan karbondioksida.


9. Babylon, Iraq
isuhangat google maps

Dibuat tidak boleh melihat detailnya, lokasi ini kelihatan seperti lokasi pertanian.


10. Vlissingen, Belanda
isuhangat google maps

Lokasi markas angkatan darat dan udara Belanda ini dibuat seperti pixel-pixel besar yang tidak memungkinkan kita untuk melihat dengan terperinci lokasi daerah ini.