Penyesalan Di Hari AkhiratSabda Rasulullah saw yang bermaksud : 

"Orang yang paling menyesal pada hari Kiamat ialah lelaki yang ada peluang menuntut ilmu di dunia tetapi ia tidak mengambil kesempatan menuntutnya, dan lelaki yang mengajar ilmu kepada orang lain; lalu yang belajar darinya mendapat faedah dari ilmu itu sedangkan ia sendiri tidak mendapat apa-apa."

PENJELASANNYA

Hadis ini menggalakkan umat Muslimin supaya menggunakan segala kesempatan hidup di dunia untuk mempelajari ilmu-ilmu pengetahuan yang berguna kepada kehidupan keagamaan dan keduniaannya. Dengan ilmu pengetahuan yang betul, dapat dilakukan amalan-amalan ibadah yang betul. Amalan ibadah tanpa ilmu pengetahuan yang betul boleh menjerumuskan seseorang ke dalam bida'ah dan kekeliruan yang merosakkan agamanya. 

Disamping itu ilmu pengetahuan boleh membuka ufuk pemikiran dan mendalamkan kesedaran dan keinsafan yang menguatkan keyakinan dan tauhidnya terhadap Allah, dan dengan demikian akan meningkatkan darjatnya disisi Allah di hari Kiamat kelak. 

Hadis ini juga menggariskan satu panduan yang penting iaitu tujuan belajar ialah beramal sama ada ia seorang pelajar atau seorang guru, kerana amalan itu merupakan nilai ilmu dan nilai seseorang yang berilmu. 

Kata pepatah Arab "Ilmu tanpa amal laksana pokok tanpa buah" alangkah ruginya seseorang guru yang tidak mandapat apa-apa guna dari ilmunya sedangkan orang yang belajar darinya memungut  keuntungan -keuntungan yang abadi.

Berapa ramainya kita umat Islam yang beramal syariah Islam dengan baik, tetapi tidak mampu memiliki hati yang suci (salim), dan akhlak yang mulia. Untuk memperolehi keduanya perlu bermujahadah, melawan nafsu dan syaitan. Sebelum itu perlu kepada ilmu-ilmu yang boleh membantu kita dalam perjuangan itu. Ilmu yang sangat bermanafaat bagi mengenal diri insan, dan ingatilah diri sendiri bahawa di akhirat kelak tiada apa harta dan anak-anak yang bermanfaat kecuali yang datang bertemu Allah dengan hati yang salim.

Wallahu'alam

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...