Awan – Bukti Kebenaran Al Qur’an

bukti kebenaran Al-QuranPara saintis telah mempelajari tentang jenis-jenis awan dan yakin bahawa awan hujan terbentuk dari sistem yang tertentu .
Salah satu jenis awan hujan adalah awan cumulonimbus bercampur dengan hujan angin ribut disertai petir dan gemuruh. Para ahli meteorologi telah mempelajari bagaimana awan cumulonimbus terbentuk dan bagaimana awan itu menghasilkan hujan, hujan batu, dan petir kilat. Para ahli meteorologi juga mendapati langkah-langkah yang terbentuknya awan cumulonimbus dalam menghasilkan hujan sebagai berikut :-

 


1. Awan ditiup anginAwan cumulonimbus mula terbentuk ketika angin meniup sebahagian kecil awan cumulus ke sebuah kawasan di mana awan-awan ini berkumpul.

2.BergabungAwan kecil bergabung bersama membentuk awan besar.

3. Penumpukan
Ketika awan-awan kecil bergabung, udara yang bergerak ke atas di dalam awan yang besar meningkat. Udara yang bergerak ke atas berhampiran dengan pusat awan lebih kuat berbanding dengan yang di tepi. Udara yang bergerak ke atas ini menyebabkan saiz awan tumbuh secara menegak, sehingga awan menunggu di udara. Pertumbuhan menegak ini menyebabkan saiz awan menjadi bahagian yang lebih sejuk di atmosfera di mana titisan air dan hujan ais terkumpul dan mula berkembang melebar. Ketika titisan air dan hujan ais ini menjadi sangat ringan sehingga udara yang bergerak ke atas menyokong mereka, dengan demikian mereka mulai turun dari awan menjadi hujan, hujan batu, dan lain-lain.
Allah berfirman di dalam Al-Quran:

“Tidaklah kamu melihat bahawa Allah mengarak awan, kemudian mengumpulkan antara (bahagian-bahagian) nya, kemudian menjadikannya bertindih-tindih, maka kelihatanlah olehmu hujan keluar dari celah-celahnya…” (An-Nur: 43)

Akhir-akhir ini, ahli meteorologi mengetahui pembentukan, struktur, dan fungsi awan secara detail dengan menggunakan peralatan canggih seperti kapal terbang, satelit, komputer, belon, dan mempelajari angin dan petunjuknya untuk ukuran kelembapan dan variasinya dan untuk menentukan tingkatan dan variasi tekanan atmosfera.
Ayat yang terdahulu selepas menyebutkan awan dan hujan, sebelum bercerita tentang hujan ais dan petir.

“…. Dan Allah (juga) menurunkan (butiran- butiran) ais dari langit (iaitu) dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung maka ditimpakannya (butiran-butiran) ais itu kepada sesiapa saja yang dikehendakiNya dan dipalingkanNya dari siapa yang dikehendakiNya. Kilauan kilat awan itu hampir-hampir menghilangkan penglihatan. “(An-Nur: 43)

Para ahli meteorologi telah mengatakan awan cumulonimbus ini boleh mencapai ketinggian 25,000 sampai 30,000 kaki (4.7 sehingga 5.7 batu) seperti gunung, sebagaimana telah tersebut di dalam al-Quran:

Ayat ini mungkin menimbulkan sebuah pertanyaan mengapa ayat ini menyebutkan ‘petir ‘dalam rujukan hujan ais? Apakah hal ini bererti hujan air batu adalah faktor majoriti dalam menghasilkan petir? Mari kita lihat buku yang berjudul “Meteorology Today” juga menyebutkan tentang perkara ini . Arahan itu menyebutkan bahawa awan menghasilkan hujan air batu melalui bahagian titisan awan yang paling sejuk dan kristal ais. Sebagai titisan cair yang bertembung dengan hujan batu, mereka membeku yang berkaitan dan melepaskan panas yang terpendam. Dia menjaga permukaan hujan ais lebih hangat daripada sekeliling kristal ais .
“… Dan Allah (juga) menurunkan (butiran-butiran) ais dari langit.. ..” (An-Nur: 43)

Ketika hujan ais berkaitan dengan kristal ais, maka terjadilah fenomena yang penting. Aliran elektron dari objek yang lebih dingin menuju objek yang lebih panas. Oleh kerana itu, hujan batu menjadi beraliran negatif Kesan yang sama berlaku ketika titisan yang paling sejuk berkaitan dengan sebongkah hujan ais dan pecahan ais kecil yang beraliran positif geretan zarah beraliran positif ini kemudian dibawa ke bahagian atas awan oleh udara yang bergerak ke atas. Hujan ais yang beraliran negatif turun ke dasar awan, dengan demikian bahagian awan yang paling rendah beraliran negatif. Aliran negatif ini kemudian turun ke tanah menjadi petir. Kami menyimpulkan bahawa hujan ais ini kerana faktor hasil dari petir.
Maklumat tentang petir akhir-akhir ini ditemui. Sehingga tahun 1600 Masihi, idea Aristotle tentang meteorologi sangat dominan. Sebagai contoh, dia menyatakan bahawa atmosfera mengandungi dua jenis pernafasan keluar, basah dan kering. Dia juga mengatakan bahawa guruh adalah suara tumbukan dari pernafasan keluar yang kering dengan sekitar awan dan petir adalah terbakarnya pernafasan keluar yang kering dengan api yang kecil dan redup. Inilah beberapa idea tentang meteorologi yang dominan sedabgkan al-Quran turun pada 14 abad yang lalu.

Oleh : Abdullah M. Al-Rehaili.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...